Az elektromos padlófűtés miatt idén kimaradt a fesztivál, de megérte

Talán két év telhetett el azóta, hogy megírtam nektek, milyen szerencsétlen időjárást fogtam ki a fesztiválok idején és milyen csúnyán sikerült megbetegednem. Tanultam az esetből és úgy döntöttem, bármennyire is csábítanak a fesztiválok, a szórakozás, idén nyáron szűkebbre húzom a nadrágszíjamat és nem megyek fesztiválozni.

Ennek több oka is van, az egyik az, amiről már szó volt, hogy rendszerint mindig kifogom a rossz időt, vagy sikeresen lesérülök. Valami mindig történik. Beázik a sátram, elesek, kimegy a bokám, tüdőgyulladást kapok. Egyszer még ki is raboltak, hiába követtem minden internetes hasznos tanácsot. ezek az aprócska dolgok önmagukban még nem elegek ahhoz, hogy a kedvemet szegjék és kihagyjam a legvadabb bulikat a nyáron. Nem mondanám, azt sem, hogy felnőttem, vagy kinőttem a fesztiválokból, hiszen egy jó buliból, a minőségi szórakozásból nem lehet kinőni.

Az is erős túlzás, hogy felnőttem és sokkal jobban beosztom a pénzemet, bát talán ez áll leginkább közel a valósághoz, ugyanis csupán takarékossági szempontból nem mentem idén fesztiválozni. A lakásomra ugyanis ráfér egy kis felújítás. A fűtési rendszer modernizálása, korszerűsítése volt az elsődlegesen kitűzött cél, és annyi sok jót olvastam a padlófűtésekről, hogy úgy döntöttem, én is arra fogok váltani.

Igaz, hogy az elektromos padlófűtés kivitelezése relatíve olcsó, mégis le kellett mondanom a fesztiválokról. Vagyis, sokkal inkább a fesztivál jegyre szánt pénzt csoportosítottam át az elektromos padlófűtés javára. Ugyanis, a fesztiválra szánt pénzemből kijön az egész elektromos padlófűtés, ami így átgondolva egyáltalán nem is vészes.

A fesztiválok helyett szerelők és mérnökök jöttek hozzám és meg is kezdődött az elektromos padlófűtés beszerelése. Igaz, sokkal egyszerűbb akkor telepíteni a rendszert, mikor épül egy ház, de így, utólag sem megterhelő és viszonylag könnyedén be lehet szerelni.

Azért döntöttem az elektromos padlófűtés mellett, mert ez az egyik legmegbízhatóbb és leghatékonyabb az összes fűtési megoldás közül. Ha jól van telepítve, akkor hosszú évekig zavartalanul működhet, akár több generációt is kiszolgálhat. Kihasználja azt, hogy az embereknek mindig a lába fázik így alulról melegít át, illetve sokkal egyenletesebben képes felmelegíteni a szobákat. Nincsenek hidegebb és melegebb szobák, nincsen azzal gond, hogy a szobában kevés a fűtőtest, így egyeletlen a hőmérséklet. Sokszor előfordult már, hogy a szoba radiátortól távolabb eső felében hideg volt, míg a radiátor mellett meg lehetett sülni. Ezt az egyeletlenséget teljesen megszünteti az elektromos padlófűtés, ráadásul sokkal költségtakarékosabb megoldás.

Nehéz előre kiszámítani, hogy mennyi lesz a gázszámla, hiszen a gáz ára elég ingadozó, illetve nagyban függ attól is, hogy milyenek a fűtési szokásaink, milyen az időjárás stb..

Az elektromos padlófűtés ezzel szemben sokkal egyszerűbben mérhető, hiszen nagyjából állandó az áram fogyasztása, és az áram árak alakulása is sokkal kiszámíthatóbb és olcsóbb is, mint a gázé.

Tehát ezért váltottam elektromos padlófűtésre. A bekerülési értéke csupán pár fesztivál ára, a belépők, kijutás, sátorhelyek, és az ottani fogyasztásokkal számolva, és remélhetőleg legalább ennyi vissza is fog térülni később a gázzal való fűtéshez képest.

Ideje colt már ennek a korszerűsítésnek, és nem akartam már tovább halogatni sem, mert a legjobb a fűtéssel kapcsolatos ügyeket ilyenkor, nyáron elintézni, hogy télen vagy ősszel ne érjen kellemetlen meglepetésként a hirtelen jött hideg.

A nyaram a spórolás ellenére sem telt eseménytelenül, sikerült nyaralni mennem, illetve egy pár koncertet azért így is beiktattam, így a zenei élmény sem maradt el idén sem.