Minőségi zenehallgatás otthon is

Nekem nagyon fontos, hogy otthon is kiváló minőségben tudjam hallgatni a zenéimet. Ha megtehetem, fejlesztem a hifi rendszeremet. Most egy komolyabb fejhallgatóra gyűjtök. Azt mondják, a zenehallgatás, főleg minél kifinomultabb eszközökkel, fejleszti a zenei hallást és még ezernyi jótékony hatása van. Mindenesetre engem is sokkal nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz a rendszeres zenehallgatás, ezért gyakran is űzöm.

Az otthoni audio rendszerem már egész fejlett, sok részében a legújabb technológiák vannak beépítve. Ezzel a modernséggel nagy kontrasztban áll, a konyhában lévő gázpalack. Ott még nem jutottam el odáig sem, hogy rá köttessem a tűzhelyet a vezetékes gázra. A gáz, ugyan be van vezetve, de egy kis átalakításra lenne szükség, hogy a konyhába is eljusson. Ez is csak azon múlik, hogy kinek mi a fontosabb, én a zenei rendszeremet fejlesztgetem inkább. Úgy voltam vele, hogy nem vagyok egyedül, nagyon sokan használnak gázpalackot a főzéshez. Ráadásul, rátaláltam egy számomra új szolgáltatásra is. A gázpalackfutár oldalára, ahonnan Pb gázt is lehet rendelni. Bizony, már gázpalackot is lehet házhoz rendelni. A weboldalukon megtalálunk minden terméket. Ha PB gázpalackot szeretnénk cseréltetni, akkor mindenképpen nézzük meg, hogy hány kilós a meglévő palackunk. Van 11,5 és 23 kilós gázpalack is. Mindig ugyanakkorát rendeljünk, mint a mi palackunk. Ott van a telefonszám, de visszahívást is kérhetünk.

Végre nem kell szaladgálnom a palackkal a gázcseretelepre a palackkal. Előre egyeztetett időpontban kihozzák, így nagyon kényelmes. Ez az új felfedezés sem arra fog ösztönözni, hogy megcsináltassam a gázt. Teljesen jó megoldás ez így, továbbra is foglalkozhatok a hifi rendszeremmel.

A gázpalacknál csak arra kell figyelni, hogy néha megnézzük, körülbelül még mennyi van benne. A hétvége előtt főleg, amikor én nagyobb főzésekbe szoktam bonyolódni. Sokszor átjönnek vendégségbe a rokonok vagy a barátok. Nagyon kellemetlen lenne, ha mielőtt kész lenne az egész ebéd, kifogyna a gáz a palackból és félkész állapotban maradna az étel. Fontos tehát, hogy előre tervezzünk és rendeljük meg időben a palack cserét. Otthon, főzéshez sokan használnak PB gázt. Vannak azonban, különlegesebb események is, amikor gázpalackot szoktak használni. A nyár végi, őszi szezonban például a pálinkafőzés a menő. Vidéken, ahol csak egy-két gyümölcsfa is van az udvarban, már az teremhet annyit, hogy érdemes legyen pálinkát főzni. Lehet vásárolni különböző, kisebb pálinkafőzőket is otthonra. Figyeljünk oda, azonban, hogy mindig betartsuk a törvényi kereteket. A pálinkafőzdék is sokszor gázpalackokat használnak. Itt nagyobb mennyiségek fogynak, egy-egy főzet elkészítésénél. A másik, ilyen nagyszabású munka, a lekvár főzés. Tipikus jelenség, a régi házaknál, ahol még van külön nyári konyha, hogy ott végzik a sok pepecseléssel járó konyhai munkálatokat. A lekvárt a nagymamám is a nyári konyhában szokta főzni, gázpalackos tűzhelyen, hiába van már bevezetve a házba a gáz. Nyáron, így sokkal több PB gáz fogy, de már mondtam neki, hogy szóljon, ha fogyóban van, megrendelem oda is a gázpalackfutártól. Meg is lepődött, hogy már van ilyen lehetőség. Nagyon örült neki, főleg, hogy ő biciklivel szokott menni, kicserélni a palackot. Vidéken gyakori látvány, hogy a kormányra akasztott gázpalackkal bicikliznek az emberek. Majd, ha megtudják, hogy van ilyen szolgáltatás, biztos nem fognak tovább kínlódni. Ha a nagymamámon múlik, biztos hamar tudni is fog erről mindenki a faluban. Nem szokta, ugyanis sokáig magában tartani az információkat.

A gyümölcs eltevések szezonja után, télen elkezdődnek a házi disznóvágások is. A pörkölést már szinte mindenhol, gázpalackra szerelt lángszóróval oldják meg. Nem véletlen, ez gyorsabb és alaposabb megoldás, mint a hagyományos szalma égetés. A gázpalack ilyenkor is jól jön. Ha nincs otthon még palackunk, tehát nem tudunk cseréltetni, akkor az első rendelésnél, magát a palackot is meg kell vásárolnunk, ami egy kis plusz költséget jelent. Számoljunk, tehát ezzel.

Jól belemélyedtem a házi hagyományokba. Szívesebben foglalkozom, pedig a zenével. Otthon, szinte minden nap felteszem hosszabb-rövidebb időre a fejhallgatómat és kizárom a külvilágot. A kedvenc számaimból összeállított lejátszási lista hallgatásánál, nem is tudok elképzelni jobb és hatásosabb kikapcsolódást. Többségében könnyűzenét hallgatok. Főleg valamilyen rockot, de nem metált, hanem inkább alternatívat, vagy indie zenét. A komolyzenét is szeretem, sőt egyre többet hallgatok. A komolyzenei darabok felépítése bonyolultabb, sokkal többféle akkordot használnak benne például. Ezeket hallgatva, már kutatások is megállapították, hogy a zenei igényeink is fejlődnek és a primitívebb számok hallgatása már nem nyújt annyi élvezetet, mivel lassan hozzászokunk az összetettebb dallamokhoz.

Én, pedig szerencsére már hozzászoktam, hogy Pb gázzal főzök otthon. Az említett weboldal, ahonnan lehet rendelni, nagyon megkönnyíti a dolgomat. Csak a ház elé kell kivinnem a palackot, amikor jön a futár. Nem kell a gázcseretelepre mászkálnom. Már párszor rendeltem is tőlük. A futárral, aki ki szokta hozni, beszélgettem is pár szót. Mondta, hogy egyre nagyobb igény van a szolgáltatásukra. Nem csodálkozom, ki ne használná ki ezt a lehetőséget, ha megteheti. Rengeteg háztartásban van még gázpalack, de mint említettem, a különböző szezonális eseményekre is kellhet. A Pb gázpalackon kívül, a héliumos palack az, ami közismertebb. Szülinapi partikon vagy bármilyen ünneplésre készülve, ahol lufikkal akarjuk díszíteni a helyszínt, jól jöhet ugyanez a cég. Sokféle palackkal foglalkoznak, többek között héliumos palack töltésével és cseréjével is. A weboldalukat böngészve, olyan típusú palackokkal is találkoztam, amikről eddig még nem is hallottam. Az iparban működő vállalkozások, sok mindenhez használhatnak palackokat. Én nem vagyok jártas ezen a területen, a legtöbb időt, ugyanis a zenével foglalkozom. Ott már képben vagyok, hogy milyen hangfalak, mélynyomók léteznek, arról azonban fogalmam sem volt, hogy ennyi féle gázpalack létezik. Van például nitrogén palack is, amit zöldségek fagyasztására, és a borászatokban is használnak.

A gázpalack rendelésre történő házhoz szállítása, most különösen hasznos szolgáltatás, mivel egy újabb törvény szerint a mozgóárusok nem értékesíthetnek gázpalackot, viszont rendelésre szállíthatnak az erre specializálódott cégek. A megoldás, tehát adott.

Otthon, ha bármilyen gázzal üzemelő eszközünk van, fontos, hogy az ablakokon legyen szellőző. A konyhai ablakokra ezért, már külön szellőzőt is szoktak tenni. Az ablakszigeteléseknek is utána néztem mostanában, mivel nem szeretném, ha a kiszűrődő zene miatt a szomszédoknak kellemetlenséget okoznék. Az otthoni hangos zenehallgatáshoz kapcsolódó dolgokról már egy másik cikkben is volt szó, így ebbe most részletesebben már nem megyek bele.

Térjünk vissza a gázpalackokra inkább. Ki is megyek a konyhába, megrázom kicsit a palackot, hogy mennyi van még benne. Már elég könnyű, ezért rendelek is egyet. Milyen egyszerű.