Zenével a fájdalom ellen

Biztosan halottatok már a zene jótékony hatásairól. Ez nem valami humbug, vagy csodagyógymód, ezek bizony tények. Többféle kutatás is alátámasztja a zene pozitív hatását az emberre, íme néhány eredmény:

  1. A légzés és a szívverés tempójára a zene ritmusa hatással van. Tehát, ha egy kicsit fel szeretnénk pörgetni a reggeleket, akkor tanácsos valami gyorssal indítani a napot, míg lefekvés előtt jobban tesszük, ha valami megnyugtató dallamot idézünk a hálószobába.
  2. A zene segít beilleszkedni, megtalálni a közös hangot társainkkal és hatalmas összekovácsoló erővel bír, akár teljesen új közösségeken belül is. Azok a gyerekek, emberek, akik együttesben/kórusban/zenekarban játszanak, sokkal oldottabbak és pozitívabban állnak mind egymáshoz, mind az őket érintő kötelezettségekhez.
  3. A zenének memória, fantázia és verbális készség fejlesztő hatása van. Számos kutatás kimutatta, hogy azok a gyermekek, akik kicsi koruk óta szoros kapcsolatban állnak a zenével, sokkal jobban teljesítenek bizonyos teszteken, mint a zene nélkül felcseperedő társaik.
  4. amennyiben a kisbabánkkal már egészen pici kora óta zenét hallgattatunk, az jótékony hatást gyakorol a gyermekünk fejlődő mozgásszervi és idegrendszerére egyaránt. A kisbabánk nem csak jobb kedélyű, de mozgékonyabb is lesz ez által.
  5. A jól megválasztott zene hallatán az izmaink sokkal könnyebben ellazulnak, mozgásunk koordináltabbá és tudatosabbá válik, ezáltal javítani tud a sportteljesítményünkön is.
  6. Idegrendszeri betegségekből való felépülést abban tudja segíteni a zenehallgatás, hogy amennyiben az agy azon területe sérült, mely a látásért felelős, intenzív zeneterápiával stimulálni lehet azt, és gyakran nem csak javuló tendenciát mutat, de meg is szűnteti szinte teljesen a problémát.
  7. Manapság már a nyugati orvoslásban is elismert tény, hogy a zene növeli az örömérzete, endorfint termel, mely során csökken a fájdalom érzet, sőt van, hogy szinte teljesen megszűnik. Fájdalmas csontritkulás, szülés vagy reumás betegségeken is képes segíteni a zene, így a fájdalomcsillapítók mellé már ilyen szolgáltatást is hozzácsapnak egyes kórházakban.

Lehet kételkedni ezekben a dolgokban, és nem mondom azt én sem, hogy minden fájdalmat képes megszűntetni a zene, de a léleknek mindenképpen gyógyír és a megfelelően megválasztott zene a testedre is nagy befolyással lehet. Nem azt mondom, hogy ezen túl gyógyszer nélkül fogok élni, hiszen azért tudjuk, hogy vannak azok a fájdalmak, amikhez elengedhetetlen egy-két Ibustar, ha más nem, már csak a tudat megléte miatt is. De lényegesen csökkent az Ibustar fogyasztásom, mióta tudatosan, a problémáim orvoslására is használom a zenét.

Lázcsillapításra továbbra is az Ibustar-t fogom használni, mert arra még sajnos nem találtam meg a megfelelő zenét, sőt lehetséges, hogy nem is létezik, éppen ezért itt maradok a jól bevált módszereknél. Bár a legtöbb orvos azt mondja, hogy nem szükséges a láz csillapítása, csak abban az esetben, ha az embert zavarja bármi nemű tevékenységében. Már pedig a lázas embernek ne legyen más dolga, csak feküdni az ágyban, és várni a gyógyulást. Ilyenkor azért megengedett egy-egy Ibustar melletti nyugtató zenére való elalvás.